top of page
Murat Ergin

Ferhan Şensoy Anısına

Kahraman Tiyatrocu Medyaya Karşı

Ferhan Şensoy’ a Saygıyla,

İstanbul’ u satıyorum, satıyorum. Tarihiyle birlikte!

İstanbul’ u nasıl satmalı, nasıl yapmalı? Eski mahallelerini yıkmalı, gökdelenler yapmalı, allamalı pullamalı! Her taraftan talan etmeli, durmamalı ve durulmamalı. Dur durak bilmemeli, durduk yere sorun çıkarmalı, duraklarına kadar dırdır yapmalı. Her yer beton oluncaya kadar ranta açmalı!

İşte böyle, Ferhan Şensoy, İstanbul’ un çok ani ve hiç gereği yokken betonlaşmasını ve bunun kentleşme adına yapılmasını eleştiren “İstanbul’ u Satıyorum” oyununu 1988 yılında yazdı ve oynadı. Kadrosu bile efsanelerle dolu Erol Günaydın, Münir Özkul, Rasim Öztekin ve tabi ki Ferhan Şensoy. Oyunculuklarının en zirvesinde bir kadro. Ferhan Şensoy artık o efsaneler kadrosuyla başka bir yıldızı taşındı. “ İstanbul’ u Satıyorum” Ferhan Şensoy tarafından ilk olarak 1983' te yazılmış, daha sonra 1988' de tekrar yazılmış bir oyun. yani, “Ferhangi Şeyler “gibi kendini sürekli güncellemiş bir oyun. Ferhan Şensoy, tiyatroda hiç popülizmine kaçmayan, tiyatroyu bir toplumsal amaç olarak gören bir sanatçıydı. Kendini sürekli güncelleyen, dertlenen bir bireydi. Bu onun sanatına her zaman yansıdı, hiçbir zaman kolaya kaçan biri olmadı. Ses 1885 ve Ortaoyuncular Tiyatrosu’ nu son nefesine kadar müdafaa etti. “ Tatar Çölü” romanındaki Teğmen Drogo idi. Düşman birgün gelecekti ve Drogo gibi hep tetikte oldu. Tiyatrosunu hep savundu ve gözü hep düşmanda oldu.

Herkes gibi onun hayranıydım. Oyunlarını izlememiştim, ama yazılarını ve kitaplarını okuyordum. “Pardon” filmi en sevdiğim filmlerden biri olmuştu. Orada geçen replikleri tek tek ezberlemiştim.


İstanbul’ u satıyorum, satıyorum. Kavuğuyla birlikte!

Her şeyin satılık olduğu bir dünyada, Ferhan Şensoy sadece tiyatro bileti sattı. Ses Tiyatrosu yaşamalıydı, Tuluat oyuncusu Kel Hasan Efendi'nin İsmail Dümbüllü' ye, onun da Yeşilçam'ın usta oyuncularından Münir Özkul'a devrettiği kavuğu yaklaşık 30 yıl boyunca Ferhan Şensoy taşıyordu. Geleneksel Tiyatro geleneğimiz Ferhan Şensoy ile yaşadı ve yaşatıldı. Münir Özkul'un Ferhan Şensoy'a kavuğu sunduğu devir teslim töreni, Türk tiyatro tarihinin simgeleşen anlarından biri oldu. Ferhan Şensoy, tiyatro sanatının şövalyesiydi. O yel değirmenlerine değil, gökdelenlere karşı savaştı. Duyguları alınmış plaza insanlarının sesi oldu. İnceltilmiş ruhların sesi olarak yaşadı ve öldü. Sesi bize tanıdık gelen Ferhan Abimizi yitirdik.

Ferhan Şensoy bizlere çok şey öğretti, Kendi gibi olmayı, eğilip bükülmemeyi, hep sahnede olmayı ve kendini ifade edebilmeyi, popülizme kaçmadan tiyatro yapmayı. Seyircisine hep yakın olmayı, ülkesinin bugünü için bir ayna olmayı. Hayal kurmak ve ütopik olmak güzel şeylerdi. O, bize biz olmayı öğretti.

Bir sonbahar sabahıydı ve Ferhan Şensoy’ un ölüm haberini aldık. O an, gözlerimi kapattım ve Ses Tiyatrosunda yaşadığım, mutlu ve ışıl ışıl anlara gittim. Harabe halindeki bir tiyatroya hayat vermekle kalmamış, ülkenin içindeki yıkıntılardan bir sahne yaratmıştı. Kaleminin sapını gülle donatan, yeri geldiğinde alayına kalayı basan Ferhan Şensoy, anılarımızda bizi gülümsetmeye ve düşündürmeye devam edecek.

Hayat devam ediyor ve ‘ Ferhangi Şeyler’ de oynamaya devam ediyor. Perde asla kapanmayacak, onun mizahındaki ironi ustalığı bizlerin rehberi olmaya devam edecek. Anısına hürmetle…



Osman Ferhan Şensoy (26 Şubat 1951 – 31 Ağustos 2021) Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.

Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunudur.[2] Birçok kesim tarafından Ferhangi Şeyler'in stand-up komedilerinin ilham kaynağı olduğu düşünülse de, kendisi bunu "Ferhangi Şeyler’den etkilenmiş olabilirler ama Ferhangi Şeyler bir stand up değildir." diyerek açıklamıştır.[ Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmiştir.

Her oyununa emeği geçenlere, zaman gözetmeksizin oyun gelirlerinden pay vererek mali olarak da Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir









Murat Ergin

Yenilevent Anadolu Lisesi

Görsel Sanatlar Öğretmeni



203 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page