top of page

Vladimir Nabokov - Karanlıkta Kahkaha

Hikaye Berlin’de yaşayan Albinus isimli bir adamın hikayesi. Orta yaşlı bir adamın genç bir kıza olan aşkının hikayesi.

Hepimizin yaşanmışlıkları bazen ilgi çekici olabilse de Albinus’un başından geçenlerin kitap konusu olmasının nedeni belki de yazarın zalim bakış açıcı belki de hikayesinin bir insanlık komedyasına dönüşmesi…

Nabokov usta bir gözlemci ve insanoğlunun tüm ahlaksız, acımasız tarafını, çıkarları için bir insanın neler yapabileceğini gözler önüne seren, hayatın içinden diyaloglar ile, bunun çok gerçekçi bir fotoğrafını çeken ve okuyucuya sunan bir yazar.

Nabokov Rus asıllı Amerikalı bir yazar. Çoğu insan tarafından, bir dönemlerin ses getiren ve filmi de çekilen kitabı Lolita ile tanınır. Hayatının ona sundukları ve içinde bulunduğu dönemde yaşadıkları dolayısıyla göç etmek zorunda kalmış, farklı yerlerde yaşamını sürdürmüş bir yazar. Karanlıkta Kahkaha ise, yazarın Berlin’de yayınlanan son eseri.

Pınar Kür güzel bir tercüme ile bizi Berlin sokaklarına ve hikayenin akışı ile kahramanların peşinden başka şehirlere, mekanlara sürüklüyor. Okurken Albinus’un saflığına, aldanmışlığına üzülüyorsunuz, hazin sonunda ise içiniz burkuluyor.

Kısa, sürükleyici, sarsıcı ve acımasız bu hikaye bilinen ama yine de şaşırtan bir hikaye.

Keyifli okumalar,

Merve Alanya




129 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page