top of page

Merhaba...

Güncelleme tarihi: 24 Mar 2022


Bu köşeye ilk yazıyı yazmamı öneren değerli Muhtarımız Sayın Aslı Akyüz’e bana bu olanağı verdiği için çok teşekkür ederim. Web sitemizin yayın yaşamını kesintisiz ve başarılı bir biçimde sürdürmesini dilerim.

Muhtarlığımızın düzenlediği “Mahallemiz ve Yazarlarımız” buluşmasıyla başlayan sıcak dostluklar ve buna paralel olarak yapılan çalışmalar herkesi olduğu gibi, beni de çok sevindirdi, gelecek güzel günler için umutlandırdı. Çünkü Konaklar Mahallesi bizim yaşamımıza ve kalbimize 28 yıl önce girmişti, şimdi ise altın yıllarını yaşıyor…

Şimdiki dönemin en önemli özelliği olarak cep telefonlarımızda oluşturulan Whatsapp grupları, bu dostluk, dayanışma ve çalışmayı pekiştiriyor. Grupta yer alan bir haber, iletilen bir sorun kısa sürede herkese ulaşıyor. İletilen sorunun 15 – 20 dakika içinde, bazen daha kısa sürede Aslı Hanım tarafından çözüldüğü duyuruluyor. Bunları okumak mutlu ediyor insanı. Mahalleli dayanışması bu olmalı! Bunun nedenleri üzerinde durursak; şu güzel sonuçlarla karşılaşırız; Konaklar Mahallesi’nde yaşayanlar gerçekten bir kentlide bulunması gereken ortak yaşama kültürünü özümsemiş, bunu da yaşamıyla ortaya koymuş saygın kişilerdir. Bu kişiler bilgiyle, deneyimle, estetikle, dürüstlükle öylesine güçlüler ki, onların mahalleyi daha iyi yaşanacak bir mekân haline getirme doğrultusundaki kararlılıklarını hiç kimse engelleyemez. Kent suçlarına karşı duyarlılıklarını, bunlara karşı oluşturulan direnişlerini, tepkilerini hiç kimse durduramaz.

Kendine, toplumuna, çağına yabancılaşmadan yaşayan seçkin bir mahallenin bireyi olmak, çok güzel! Bu durum öncelikle Whatsapp gruplarımızdaki üyelerin yazışmalarına yansıyor. Kentli çağdaş yaşam, yeşile tutku, hayvan, doğa sevgisi herkesi çok duyarlı yapmış. Nerede aç susuz bir kedi var, nerede yaralı bir köpek yardım bekliyor; hemen haberler uçuruluyor, ilgili ekip zaman yitirmeden yardımına koşuyor. Açlar doyuruluyor, yaralılar tedavi ediliyor. Bir yerde ağaçlar mı kesilmeye başlıyor, hemen oraya en yakın olanlar gidip durumu öğreniyor, işin içinde doğa katliamı varsa, kent suçu varsa, yetkililer gelmeden durum kontrol altına alınıyor, herkesin haberi oluyor. Tiyatro, sinema, konser ve her türlü sanat gösterileri, sağlık, hukuk, edebiyat söyleşileri mahalle sakinlerimizin vazgeçilmezleri arasında. Zaman zaman düzenlenen kültür gezileri ve Boğaziçi turları da… Muhtarımızın, mahalle sakinlerimizin kentli bilinciyle Muhtarlık Kütüphanesi’nin oluşturulması yanı sıra, parklardaki çöplerin yine muhtarımız öncülüğünde bir gönüllü grup tarafından Çöpler Çöpe sloganıyla toplanması, Sporcular Parkı Platformu’nun çeşitli etkinlikleri de bu bilincin ortaya koyduğu bir davranış biçimi değil mi?

Biliyorsunuzdur, İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan ne üzücüdür ki 1.97 metrekare. 2 metrekare bile değil! Oysa bunun normali 20 metrekare. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise, en az 10 metrekare olmalı. Her iki orana da İstanbul çok uzak. Hele de iki ilçe var ki, ‘bir deprem sonrası çadır kuracak yeri bile yok’! Sultanbeyli: 0.07, Esenler: 0.1 metrekare. Ne yazık! Beşiktaş, en çok yeşil alanı olan dört ilçeden biri. Bu ilçeler yeşil alan büyüklüğüne göre şunlar: Bakırköy (7.2), Beşiktaş (4.1), Adalar (3.7) ve Maltepe (3.2). Konaklar Mahallesi olarak ise, yalnızca gözlemlerime dayanarak, ilçe ortalamasının üzerinde olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan mahallemizde park ve bahçeler yanı sıra, cadde ve sokaklar da yol boyunca sıralı ağaçlarla kaplı. Böyle bir olanak da İstanbul’da çok az ilçede vardır. Örneğin 4. Levent Metro İstasyonundan çıktınız, yürüyerek Otoyolcular Sitesi’ne gideceksiniz. Orgeneral İzzet Aksalur Caddesi boyunca, sağlı sollu ağaçların gölgesinde ağustos sıcağında bile güneşte yanmadan gidebiliyorsunuz. Bu yolu beğenmediniz mi, değiştirebilirsiniz. Örneğin Metro çıkışı Aksalur Caddesi’nde 250-300 metre kadar yürüdünüz, Milli Savunma Üniversitesi’nin önüne geldiniz. Oradan tam karşıda Faruk Nafiz Çamlıbel Sokağa geçtiniz. Muhtarlık binamızın köşesinden sola, Emek Sokağa dönersiniz, her hafta Salı günü kurulan semt pazarı alanından geçerek, yeniden Aksalur Caddesi’ne bağlanır, yolunuza devam edersiniz. Bu sokakta da hep ağaç dalları altında, ciğerlerinizi temiz havayla doldurarak yürüyebilirsiniz. Emek Sokağa dönmezseniz, Çamlıbel Sokak, sizi Sporcular Parkı’na ulaştırır. Parkta da yürümek, dinlenmek zevktir, hayattır. Oradan da bu kez Otoyolcular Sitesi’ne İhsan Hilmi Alantar Sokak’tan ya da Çamlıbel Sokağa geri dönüp Şebboy Sokak’tan, geçebilirsiniz.

Özetle şunu söylemek istiyorum: Bizi kendimizle, toplumumuzla barışık, mutlu, sağlıklı bir biçimde yaşatacak olan evimiz kadar değerli bir mahallemiz var: Konaklar Mahallesi. Mahallemizi el ele vererek, bizi daha mutlu edecek bir mekân haline getiren, getirecek olan herkese merhaba! Ve elbette çok çok teşekkürler…

Sevgi ve saygılarımla, HİKMET ALTINKAYNAK

164 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kurmacalar

bottom of page